Speltakken en leeftijden
Binnen een Scoutinggroep spelen kinderen in leeftijdsgroepen. Deze leeftijdsgroepen worden speltakken genoemd. Binnen de IJsselgroep zijn er verschillende speltakken: Bevers (5-7 jaar), Welpen (7-11 jaar), Scouts (11-15 jaar), Explorers (15-18 jaar) en Roverscouts (18-23 jaar), ook wel stam genoemd. Ouder dan 23 jaar? Ook dan biedt Scouting een uitdaging. Natuurlijk als leiding maar ook voor bestuursleden en andere vrijwilligers rond de groep is er veel te doen om alles draaiende te houden. Voor deze groep hebben we daarnaast de Plusscouts.
Bevers
Bevers spelen het Scoutingspel volgens het thema Hotsjietonia. In het dorp Hotsjietonia is de hoofdpersoon het kind Stuiter. Stuiter speelt met vriendjes in het dorp Hotsjietonia. De andere spelfiguren zijn de inwoners van het dorp. De bevers kunnen zich gemakkelijk met deze spelfiguren identificeren. Ze gebruiken hierbij hun fantasie, wat een bijdrage levert aan hun ontwikkeling.
Welpen
De welpen spelen hun Scoutingspel in de jungle met Mowgli en Shanti. Naast Mowgli en Shanti leren ze in de jungle tal van junglefiguren kennen. Zo kan elke groep op zijn eigen manier de activiteiten invullen binnen het thema. De avonturen zijn beschreven in een aantal verhalen, te vinden in het boek “Jungle-avonturen van Shanti & Mowgli”. Welpen spelen bijvoorbeeld spannende bosspelletjes, oefenen met koken en doen creatieve programma’s.
Scouts
Scouts verkennen de wereld. Ze gaan pionieren of koken zelf op hun eigen kampvuur en gaan op kamp. Scouts leren hun eigen mening te ontwikkelen en gebruiken hun talenten bij allerlei activiteiten. Bij de scouts staan het werken in ploegen en het halen van vaardigheidsinsignes centraal. Scouts zijn al relatief zelfstandig en leren samen te werken met anderen in de groep. Zo wordt de scout voorbereid op de volgende speltak waarin hij of zij zelf activiteiten gaat organiseren.
Explorers
Explorers bedenken hun eigen programma’s en gaan op kamp naar het buitenland. Explorers kanoën op de wildste rivieren en dalen af van de hoogste torens. Het jaarlijkse kamp organiseren ze natuurlijk zelf. Zo leren ze om te gaan met verantwoordelijkheden en worden ze zelfstandig. De begeleiding doet actief mee in het door de explorers opgestelde programma en helpt om het tot een succes te brengen.
Roverscouts
Roverscouts organiseren hun programma helemaal zelfstandig en zonder begeleiding. Vaak zijn ze ook al leiding binnen de groep of hebben ze een andere functie. Ze kunnen terugvallen op een adviseur.